Unika keramik og akvarel.


Raku - hvor begynder man? - Introduktion til raku for begyndere.


Raku kursus eller selvstudie?


 

Der findes adskillige muligheder for weekendkurser, højskoleophold o.a., hvis du vil lære at rakubrænde - og det er en rigtig god ide, inden du selv begiver dig ud i det.

 

For her kan du afprøve om det nu også er det rigtige for dig - du lærer det mest elementære, også omkring sikkerhed og nødvendigt udstyr, og ikke mindst, du udskyder udgifterne til sidstnævnte.

 

Men er du sikker i din sag - sådan som jeg var det? - Så kan du også bare gå i gang på egen hånd ved selvstudie.

 

Her finder du nemt lærerig information via internettet - uanset om du er mest til tekst og fotos eller hellere vil have instruktions-videoer. 

 

En rigtig god ide er også, at købe en gerne flere bøger om raku og rakubrænding - det synes en "gammel" boghandler, som jeg, i hvert fald.

 

Selv startede jeg med at indhente al mulig information på nettet. Siden købte jeg 3 amerikanske bøger om raku (se litteraturliste) - som jeg har haft både stor "sofa-fornøjelse" og siden praktisk gavn af og derfor anbefaler.

 

I sensommeren 2010 så jeg - ved kunstrunden "Smålands Gröna Hjärta" - for første gang hvordan man kan brænde raku hos keramikeren Maria Larsson, Lerbergets Keramik, Ljungby, Sverige.

 

Efter dette var jeg 100 % klar til at begynde på den praktiske del af raku-brændingen.

 


Tilføjelse pr. 22-2-2013:  På facebook finder du gruppen "Raku keramik Danmark", her kan du kigge med fra sidelinjen, bruge søgefunktionen eller stille direkte spørgsmål.


Tilføjelse pr. 4-4-2020: Fotoet øverst viser de 2 Rakuvaria-bøger af Ine og Ed Knops, som jeg gerne ville have haft fingre i helt fra begyndelsen.



Du får til en begyndelse brug for.....


 

1 rakuovn - f.eks. en ombygget olietønde, selvgjort eller købt

 

Div. bundsten og søjler eller en bundskammel i jern

 

1 silimanitplade

 

1 gasbrænder med regulator og gasslange

 

1 fl. gas mindst 10 kg

 

1 fyrfadslighter eller blæselampe

 

1 rakutang

 

1 par lange svejse- eller rakuhandsker

 

1 eller flere varmebestandige reduktionsbeholdere gerne med låg (f.eks. gamle gryder og kar eller udtjente kugle- og picknikgrills)

 

reduktionsmateriale (f.eks. savsmuld, avispapir, tørre fyrrenåle o.a.)

 

ståluld eller grydesvampe og vand til afvaskning

 

 

forglødede og raku-glaserede emner

 


P.S: Alle disse remedier opbevares bedst indendørs og tages så med udendørs til den plads man vil bruge til raku-brændingen. Pga. denne flytten frem...... og tilbage igen, er den ombyggede olietønde perfekt som ovn, fordi den ikke vejer ret meget. Min er yderligere udstyret med hjul, så den forholdsvis let kan trilles på plads.


 


Selvbygget eller færdigkøbt raku-ovn?


Hvis du har mod på at bygge rakuovnen selv, eller kender en handyman eller -woman, som kan hjælpe dig, så finder du grundig vejledning på forskellige modeller i bogen Rakuvaria 2, som du kan købe direkte i Rakuvarias webshop på enten hollandsk, engelsk eller tysk.

 

Du finder også nemt You-tube- eller facebook-videoer om hvordan man gør, bare ved at google dig frem - de fleste er på engelsk.

 

Hvis du hellere vil bruge din kostbare tid på selve keramikken, så er Cerama og KG-raku eksempler på danske forhandlere af færdige rakuovne i den ombyggede olietønde-udgave, som er det billigste til en begyndelse. - Du får mest for pengene hos KG-raku.

 


Tilføjelse 4-4-2020: I 2016 var den keramiske filt i min KG-rakuovn blevet godt slidt. Jeg kunne jo bare have udskiftet filten, men var ærlig talt træt af materialet, og bestilte derfor en med keramiske sten hos Ed Knops, Rakuvaria i Holland. Han sender ikke, så det var en rigtig god mulighed for at møde ham personligt (foto), kombineret med en lille ferie i Holland.


 

P.S: Dette var side 2 af 6 om RAKU. - Læs mere på næste side: "Rakubrænding året rundt".

 

 


 < Forrige side          ^ Tilbage til top          > Næste side


 

Unika keramik og akvarel.

Susanne Enøe Hansen, Odensjövägen 26, SE-341 71 Lidhult
Ikonerne fører til nyhedsbrev, facebook, instagram og min svenske hjemmeside.
Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk