Vidste du at nogle raku-brændte emner skifter udseende over tid?
Det rustikke flettede fad (til venstre) vil efter al sandsynlighed langsomt skifte farve, fordi det er påført en glasur som indeholder kobber.
Fadet vil, ligesom et kobbertag, interagerer med luftens ilt og langsomt skifte fra kobber til andre nuancer over en årrække. Det synes jeg er fascinerende at tænke på.
Ved du, at hvis du er utilfreds med resultatet af en raku-brænding, så kan du godt brænde emnet om.
Du kan også efterglasere før en ombrænding.
I princippet kan man brænde raku om flere gange - risikoen er bare, at emnet på et tidspunkt vil knække - og for hver brænding øges faren.
Rakubrændte emners funktion er primært at glæde øjet og sindet, at tiltrække sig opmærksomhed og blot være smukke, unikke og anderledes i rummet.
De kan også med samme formål for øje anvendes som brugskunst, til tørre kolonialvarer som krydderier, ris, pasta, gryn & lignende, men helst ikke til ferske mad- og drikkevarer eller som blomstervaser.
Det skyldes at raku brændes ved forholdsvis lav temperatur og derfor ikke har så stærk en overflade som stentøj.
Både skærv og glasur er porøse (fagudtryk: Ikke sintret) og kan derfor opsuge fugt - og glasuren kan tilmed afgive sundhedsskadelige stoffer.
Så hvis du gerne vil bruge din raku-skål eller raku-vase til våde varer, så lad den være uglaseret indvendigt.
Så tætner du ved at polere med bivoks, eller for vasens vedkommende med vandglas, inden du tager den i brug (købes hos Matas m.fl).
Hvis du selv tilbereder glasuren fra pulverform, så brug et åndedrætsværn. - Uanset om glasuren indeholder giftige ingredienser eller ej, er der ingen grund til at eksperimentere med helbreddet. Start evt. med et billigt engangs-åndedrætsværn. Men skal du rakubrænde ofte, så invester i en halvmaske med dobbelt filterholder og udskiftelige filtre. Det føles mere sikkert, er mere behageligt at have på og også noget nemmere at trække vejret igennem.
Hvis du er generet af røgudviklingen under reduktionen ifm. rakubrændingen, så brug også åndedrætsværnet her.
Jeg gennemførte mine første raku-brændinger uden sikkerhedsbriller. Men efter tilbagevendende situationer med skiftende vindretninger og svidende øjne pga. røgudviklingen under reduktionen, samt et enkeltstående tilfælde af svedne øjenbryn og -vipper, fordi jeg kiggede "for dybt" i selve rakuovnen, så bærer jeg altid tætsluttende sikkerhedsbriller nu.
Hvis du er brillebærer i forvejen, så vælg en sikkerhedsbrille, som dine almindelige briller kan være inden i. Og køb gerne sikkerhedsbrillen samtidig med åndedrætsværnet. Så kan du nemmere sikre dig, at du kan have begge dele på samtidig.
Brug gummihandsker når du glaserer, hvis du har megen direkte kontakt med glasuren, f.eks. hvis du bruger hænderne fremfor en glasurtang ved neddybning. Brug dem evt. også når du vasker raku-brændte emner af.
Brug gerne almindelige arbejdshandsker under selve rakubrændingen, men skift til lange svejsehandsker eller brandhandsker, når du skal have dine emner ud af den glohede rakuovn (800-1000 grader C). Selvom du bruger lange rakutænger til at tage emnet op med, så er strålevarmen enorm, og når du sætter emnet i reduktionsmaterialet skabes der lynhurtigt ild og slikkende flammer.
Brug igen fornuften. Det er fornuftigt at være helpåklædt. Dvs. ingen bare arme eller ben uanset vejret i øvrigt. Selv en tynd langærmet bomulds t-shirt tager meget af for strålevarmen. Anvend tætsiddende tøj (flagrende gevandter er bandlyst) og helst i naturmaterialer (bomuld og uld) - de fleste syntetiske stoffer smelter og brænder på et splitsekund og yder derfor ingen beskyttelse - tværtimod....
Hav solidt og lukket fodtøj på. Det føles mere sikkert end bare tæer i sandaler. Jeg har faktisk prøvet det - man kan komme til at tabe et glødende emne mellem rakuovn og reduktion. Og det er helt sikkert ikke behageligt, hvis der kommer et par bare tæer imellem - det har jeg heldigvis ikke prøvet.
OBS: Ovenstående er uddrag fra afsnittet om sikkerhed generelt - og er alene gode råd ud fra egen viden og erfaring og ikke en godkendt sikkerhedsanvisning.
Lur mig, om ikke du har mod på meget mere - ellers var du sikkert ikke nået hertil, vel?
Så du får lige en stribe forslag - og en enkelt anmodning til sidst.
Hvis du er på facebook, så kan jeg anbefale medlemskab af grupperne:
Det er der, blandt en stor skare dygtige og alsidige keramik-udøvere, at du finder svar på de spørgsmål, som uværgerligt vil opstå undervejs.
Det, som du måske leder forgæves efter her hos mig, det finder du med stor sandsynlighed hos:
Ebbe er ligesom jeg selvlært, og ud over denne engagerede, grundige og informative hjemmeside og blog, så arrangerer han også raku-kurser.
Men undlad venligst at kontakte mig, for at få svar på dine spørgsmål, for jeg har desværre ikke tiden til at svare alle personligt. På forhånd tak.
Rigtig god fornøjelse videre frem - måske ses vi en dag? - Det kunne være rigtig hyggeligt.
Kærlige keramikhilsner
Susanne Enøe Hansen