Metoden er siden blevet finpudset og der findes flere variationer. - Jeg valgte til en start at gøre det enkelt og har flere steder improviseret.
Du tager:
Et læderhårdt emne, (i dette tilfælde en krukke) som man polerer helt glat med en flad og glat sten. Krukken får lov at tørre færdigt og forglødes derefter i elovn.
Du forbereder:
1) En slip af 3 dele kaolin (jeg bruger nr. 1454 - Kaolin E fra Cerama) og 2 dele kvarts (nr. 1460 fra Cerama), rørt op med vand til en tynd grød (flydetal 65).
2) En klar raku-glasur af 65 % fritte og 35 % gerstley borate rørt op med vand (flydetal 50).
Den forglødede og afkølede krukke påføres nu 2-3 lag af slippen på kryds og tværs med en blød pensel (den japanske Haik-pensel er god her). Lad nu krukken tørre grundigt, gerne til næste dag, før glasuren påføres ovenpå slippen (med den bløde pensel igen) - bare et enkelt dækkende ensartet lag. Når krukken er helt tør igen, er den klar til raku-brændingen.
Brændingen foregår som beskrevet ovenfor - krukken er færdig når farven er gul-orange og glasuren glat og blank. Krukken tages op med raku-tangen og svinges i luften nogle gange for at skabe krakeleringer ved den hurtige afkøling.
Når fornemmelsen siger, at det er nok bringes krukken videre til reduktionsbeholderen med savsmuld. Mødet skaber, som altid ild, som så lukkes inde ved at smide mere savsmuld over.
Lad krukken være i beholderen i 5-15 min. alt efter hvor kraftig reduktion der ønskes. Jo længere tid jo kraftigere krakeleringer både mht. bredde og mørkfarvning. Ved en let reduktion vil krukken blive lys med hårfine krakeleringer.
Når man mener det er nok, tages krukken op og får lov at køle. Allerede nu vil glasur og slip falde af i flager, og store partier af den "nøgne krukke" vil være blottede, deraf navnet "nøgen raku". - Hvis man er heldig vil rengøringen klare resten. - Gør den ikke det, har man sandsynligvis ikke glattet krukken grundigt nok indledningsvis.
Færdig slut - næsten - der mangler lige......
.....polering med bivoks.
Når "nøgen raku" krukken er gennemtør efter afvaskningen (vent gerne et par dage) så afslut gerne med en polering med enten farveløs skosværte eller bivoks - begge dele forsegler overfladen og beskytter mod snavs.
Jeg foretrækker bivoks, da det er et naturprodukt, giver en fin mat glans og samtidig har en let duft af honning.
Bivoksen skaffes nemmest hos den lokale biavlerforening til en billig penge eller måske gratis, hvis de har nogle rester du må få.
Voksen kan du smelte over vandbad i en gryde på komfuret, sammen med lidt lugtfri petroleum, lampeolie ell. lign., så den bliver cremet og til at arbejde med.
Eller hvis du alligevel har det varme tøj på og måske ild i bålfadet? - Så er det nemmeste faktisk at smelte den direkte over glødere. Men pas på der ikke går ild i olien.
Når det hele er smeltet og blandet godt, så hæld det på små krukker med skruelåg, så er der voks til mange fremtidige poleringer.
Efter en grundig polering af krukken - igen et sted hvor knofedt er godt - er resultatet en silkemat og ganske let transparant overflade. "Nøgen-raku" krukken, som er kraftigt reduceret og derfor mørk, giver nu mindelser om ting udskåret i horn, synes jeg.
TIPS: Hvis du før polering opvarmer din keramik og krukken med bivoks til 80-100 grader C i en almindelig ovn (den du har i køkkenet) - så gør det arbejdet meget nemmere, da voksen så smelter ind i skærven og du sparer på knofedtet.
Dette var side 4 af 6 om RAKU. - På næste side finder du lidt om raku-lertyper og raku-glasurer.