Leret er et fantastisk materiale, som skifter karakter under forarbejdningen.
Indledningsvis er leret blødt og eftergivende...
Leret er udfordrende og spændende, samtidig med at det også er afstressende og beroligende at arbejde med. - Det lyder selvmodsigende, men det er sådan jeg oplever det.
Med leret imellem hænderne er jeg fuldstændig opslugt og allermest tilstede i nuet kun styret af skabertrangen.
For 2400 år siden konkluderede den græske naturfilosof Empedekles at:
"Alting består af kombinationen af de fire grundelementer: Jord - luft - vand - ild."
I vore dage er det ikke helt så enkelt mere, som det var på Empedekles tid, men for keramikkens vedkommende er ingredienserne uforandret:
En simpel råvare som graves ud af jorden - tilsættes vand - formes - lufttørres - brændes - glaseres - og brændes igen.
"At arbejde med keramik er at arbejde med naturen og elementerne, så enkelt og så stort er det."
På fotoet er jeg "på rov" i naboens kastanjetræer, for bladene bruger jeg som stempler i keramikken. Foto: www.ibrophoto.dk
Jeg hedder Susanne Enøe Hansen og er næsten selvlært som keramiker og akvarelmaler. Næsten, fordi jeg kortvarigt har deltaget i et keramikkursus tilbage i 2009 og siden, i 2020, et online-akvarelkursus.
Jeg har valgt navnet Sehler Keramik ud fra mine initialer SEH og materialet jeg arbejdede med fra begyndelsen, nemlig LER - så enkelt er det.
Jeg er fra Sørbymagle ved Slagelse (Vestsjælland). Men pr. 10-7-2013 flyttede jeg til Lidhult i Småland (Sverige).
Det er her, jeg har haft min keramik-produktion siden 2009 - og det er her, jeg nu har samlet alt omkring min keramik og akvarel - både værksted, administration og siden 2014 mit eget lille galleri.
Det er også her, i "den storslåede smålandske natur", at jeg finder størstedelen af min inspiration. - En naturlig inspiration der ofte giver direkte eller indirekte aftryk i mine arbejder.
Min keramikproduktion er mest unika, hvor porcelænet med tiden fylder mere og mere på bekostning af stentøj og raku.
Unika betyder enkeltstående og signeret keramik hvor ikke 2 eksemplarer er ens.
Der er dog også plads til kunsthåndværk i form af souvenirs til turister og andet godtfolk.
Akvarellerne maler jeg ud fra motiver, som på et eller andet plan taler til mig, ofte er de fra mine nære naturlige omgivelser her i Lidhultskoven.
Jeg har altid været en kreativ sjæl, og har igennem årene arbejdet med mange forskellige udtryksformer, f.eks. tegning, papirklip, collage, akvarel, akrylmaleri og glaspustning.
Da jeg som helt ung startede som boghandlermedhjælper i Slagelse stod jeg bl.a. for vinduesdekorationen.
Da jeg 7 år senere blev bankrådgiver genoptog jeg tegning og maleri i min fritid, og blev del af kunstnergruppen "12 soranere".
Efter 7 år i sparekasse og siden bank, forskellige steder på Vestsjælland, brugte jeg nogle år på videreuddannelse, bl.a. billedkunst og design på HF efterfulgt af studier ved Kunstakademiets Arkitektskole i København 1994-1997.
I mit seneste job - 11 år som sekretær på Daginstitution Skovbrynet i Sørbymagle - havde jeg, udover det administrative, også opgaver med fotografering samt redigering og layout af præsentations-materialer.
I efteråret 2009, i en alder af 51 år, begyndte mit nye liv med keramikken.
Vil du vide mere om mig og min keramik? - Så finder du det under Min raku og Mit porcelæn.
I 2020 genoptog jeg akvarelmaleriet efter en lang pause. Det var da 22 år siden jeg sidst havde haft gang i pensler og akvarelpapir.
Jeg overvejede ellers muligheden allerede i 2008. Men på det tidspunkt virkede det aldeles for tungt og omstændeligt at skulle genoptage en færdighed, som da havde ligget ubrugt hen i 10 år. For jeg fornemmede, at det ville tage måneder og år, før jeg fandt tilbage til der, hvor jeg var dengang. Det orkede jeg bare ikke på det tidspunkt, hvor jeg netop var blevet førtidspensioneret pga. alvorlig arbejdsrelateret stress.
Jeg ville hellere begynde med noget helt nyt og uprøvet, tænkte jeg, og valgte lidt tilfældigt og efter en vis betænkningstid keramikken, som jeg ikke havde nogen som helst erfaring med forinden.
Det valg er jeg meget glad for, for det har givet årevis med meningsfuld beskæftigelse og træning af begge hjernehalvdele - og på rigtig mange planer, ud over det overordnede kunstneriske også kundebetjening, it, markedsføring, bogføring m.v.
Men med en meget stille sæson 2020, hvor vi havde lukket pga. Corona, og samfundet i øvrigt var temmelig nedlukket, var det oplagt at genoptage akvarelmaleriet, for hvis det nogensinde skulle være, så var det ved at være tid.
Jeg startede med et online-akvarelkursus hos Uffe Boesen for at genopdage og lære nyt omkring akvarel-teknikker. Jeg brugte 1 1/2 år på at lave akvareløvelser efter Uffes anvisninger, inden jeg i 2022 endelig gik tilbage til egne motiver.
Hvor det indtil da havde været ret pligtbetonet og mindre fornøjeligt at male. Så blev det nu til næsten ren fornøjelse, og jeg var hurtigt tilbage i mit eget personlige udtryk, min egen verden og malestil.
Fremadrettet vil jeg lade de to konkurrenter - keramikken og akvarelmaleriet - afgøre indbyrdes og efter lystprincippet, hvor meget de til enhver tid skal fylde, for det ene udelukker heldigvis ikke det andet.
Du finder eksempler på mine akvarelmalerier i Galleriet.