Unika keramik og akvarel.


Mine favorit-lertyper til raku.


Cerama stentøjsler 1153 - Cerama stentøjsler 1109 - Cerama papirler 1249 - Cerama KM 0545 - Cerama Paperclay Porcelænsler (Scarva Flax) 1393 - Georg & Schneider 468.


 

Cerama 1153 er altså en af favoritterne til både stentøj og raku, bortset fra til nøgen raku. Den er nemlig tilbøjelig til at bliver hud- eller ferskenfarvet - samme farve, som når den kommer fra forglødningen.

Det skyldes at temperaturen ved rakubrændingen svarer omtrent til temperaturen ved forglødningen. Så medmindre man specielt ønsker denne farve, så er anvendelse af KM 0545 bedre til nøgen raku, da den får en fin lysegrå nuance.

 

Tilføjelse pr. 5-6-12: Mine favoritter, til mit nyeste tiltag RAKU-FILIGRAN, er 1109 og 1249. De tåler udmærket rakubrændingen, og er perfekte til filigranarbejdet.

 

Tilføjelse pr. 28-9-12: Min nyeste favorit er 1393, som jeg bruger til mine filigran-arbejder (både i stentøj og raku). For den har en bedre styrke end 1249 til meget spinkle emner.

 

Tilføjelse pr. 24-6-2017: Min nye favorit til "nøgen raku" er Georg & Schneider 468, som bliver smuk hvid. Forhandles bl.a. af Lars Tärn, Tommelilla, Sverige.

 

de de 


Mine favorit-glasurer til raku.


Til raku blander jeg selv glasurer af råvarer jeg køber hos Cerama.

 

Raku-glasur-opskrifter har jeg bl.a. fra:

 

www.raku-keramik.dk - en rigtig god dansk hjemmeside om raku, som Lars Bøgner står bag. To af mine mest anvendte raku-glasurer har jeg fra ham.

 

De raku-bøger, som jeg har indkøbt (se litteraturliste).

 

www.garyrferguson.com - en amerikansk hjemmeside jeg varmt kan anbefale. - Lad Google oversætte siden for dig, hvis du ikke er så sprogkyndig.  

Bag hjemmesiden står forfatteren til "min bibel" "Raku Secrets". Selvom han har skrevet og sælger bøger om raku, så deler han også gavmildt ud af tips og tricks inkl. glasuropskrifter på hjemmesiden.

 

OBS: Jeg har regnet på det, og det er faktisk noget billigere i råvare-indkøb at anvende amerikanske raku-glasur-opskrifter, end dem vi sædvanligvis bruger i Danmark/Europa.


Opskrifter på mine favorit-raku-glasurer


Hvidkrakelerende:

 

Fritte 169 (Cerama)                        100

tinoxyd                                              20

bentonit                                               2

Kobber-cobolt (glossy):

 

Fritte 169 (Cerama)                       100

Koboltkarbonat                                 1,5

kobberkarbonat                                 6

bentonit                                             2

*Hawaiian Copper Blue (semi-glossy):

 

Gerstley borate                               80

benaske                                          20

kobberkarbonat                               5

koboltkarbonat                                2,5

tinoxyd                                            1,3 

Black - Chris Thompson´s (glossy):

 

Nepheline Syenite                           20

Gerstley Borate                               50

manganoxyd                                    4,5

koboltoxyd                                        4

kobberkarbonat                                4,5

rød jernoxyd (syntetisk)                    3,5



Vigtigt: Det som sjældent står ved de originale glasuropskrifter.


1) Alle tal i opskrifterne er, hvis intet andet er nævnt, vægtangivelse i gram. Den ganger du så selv op til den mængde du ønsker. Men f.eks. at gange med 10, er et godt sted at starte.

 

2) De originale opskrifter er for det meste uden mængde-angivelse for vand og mangler også flydetal. Men min erfaring siger mig, at tilføring af og grundig oprøring med vand, til flydetallet er omkring 45-50, er passende afhængigt af påføringsmetode.

 

3) Hviletid: Lad glasuren stå mindst 3 timer - gerne natten over - og check så flydetallet igen. Dette gælder især Hawaiian Copper Blue, som tykner i løbet af nogle timer, og derfor kræver yderligere vand for at overholde flydetallet. 

 

4) Overvej påførings-metoden, for neddybning kræver et lavere flydetal end påføring med svamp eller øresprøjte (se mere om påførings-metoder under ordforklaring).

 

5) Vejledende flydetal eller ej? - Når du har prøvet dig frem x-antal gange, så har du fået fornemmelsen for glasuren (læs: din egen erfaring) og behøver ikke længere at bøvle med flydetal.

 

NB: Alle opskrifter har jeg ændret på et eller flere punkter ift. de originale - lige pånær den hvidkrakelerende som er Lars Bøgner´s (www.raku-keramik.dk) uden ændringer - og som stadig er min favorit-glasur blandt de hvide.

 

* Link til min fremgangsmåde ved "Hawaiian Copper Blue" - i printvenlig version.

 


Dette var side 5 af 6 om RAKU. - På næste og sidste side kan du læse "Alt det andet om raku." - f.eks. omkring sikkerhed.

 


 < Forrige side          ^ Tilbage til top          > Næste side


 

Unika keramik og akvarel.

Susanne Enøe Hansen, Odensjövägen 26, SE-341 71 Lidhult.
Ikonerne fører til nyhedsbrev, facebook, instagram og min svenske hjemmeside.
Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk